Ce reprezinta ?

Avulsia unghială totală sau parțială este o condiție în care unghia este smulsă sau parțial îndepărtată de pe degetul sau degetele de la mâini sau de la picioare. Aceasta poate fi rezultatul unui traumatism acut sau a unei leziuni la nivelul unghiei sau a degetului, cum ar fi un accident, o lovitură sau o împingere puternică.

Există două forme principale de avulsie unghială:

  1. Avulsia unghială totală: În acest caz, întreaga unghie este smulsă de pe patul unghial, expunându-se astfel țesutul moale subiacent. Acest lucru poate provoca durere intensă și sângerare.
  2. Avulsia unghială parțială: În această situație, doar o parte a unghiei este îndepărtată sau smulsă. Poate fi o leziune mai mică decât avulsia totală, dar tot poate fi dureroasă și poate fi asociată cu sângerare și umflare.

Tratamentul pentru avulsia unghială poate varia în funcție de severitatea leziunii, dar poate include următoarele măsuri:

  • Curățarea și dezinfectarea: Zona afectată trebuie curățată și dezinfectată pentru a preveni infecțiile.
  • Aplicarea de comprese sau pansamente: Pentru a opri sângerarea și a proteja zona afectată.
  • Reatașarea unghiei (dacă este posibil): În cazul avulsiei parțiale, uneori unghia poate fi reatașată și fixată cu bandaje sau alte dispozitive medicale.
  • Tratamentul durerii: Dacă este necesar, medicamentele pentru ameliorarea durerii pot fi administrate pentru a reduce disconfortul.
  • Monitorizarea pentru infecții: Este important să se monitorizeze zona afectată pentru semne de infecție, cum ar fi roșeața, umflarea, senzația de căldură și secrețiile purulente. În cazul în care apare o infecție, tratamentul adecvat este esențial pentru prevenirea complicațiilor.

În unele cazuri, avulsia unghială poate necesita asistență medicală de urgență, iar în altele, poate fi necesară o evaluare ulterioară și tratament de către un medic sau un specialist în ortopedie sau dermatologie.