Ce reprezinta ?

Excizia chirurgicală a leziunilor cutanate reprezintă o procedură medicală în care se îndepărtează chirurgical o leziune sau o porțiune a pielii afectate pentru a fi examinată sub microscop sau pentru a trata afecțiunea cutanată respectivă. Această procedură este utilizată pentru a elimina leziunile cutanate, cum ar fi tumori, negi, alunițe sau alte creșteri anormale ale pielii, care pot fi canceroase sau pot prezenta riscuri pentru sănătatea pacientului.

Procedura de excizie chirurgicală poate implica următoarele etape:

  1. Anestezia: Înainte de a începe excizia, zona afectată este anesteziată local sau, în unele cazuri, în funcție de dimensiunea și de localizarea leziunii.
  2. Excizia: Se îndepărtează leziunea cutanată și o margine de țesut sănătos din jurul acesteia, pentru a se asigura că toate celulele anormale sunt eliminate. Procedura poate fi realizată cu ajutorul unui bisturiu sau a unui alt instrument chirurgical adecvat.
  3. Închiderea rănii: După îndepărtarea leziunii, rana este închisă cu ajutorul unor tehnici de sutură, plastie sau alte metode de închidere a rănii. Scopul este de a obține o vindecare adecvată și de a minimiza riscul de cicatrizare excesivă sau de infecție.
  4. Trimiterea la examen histopatologic: În unele cazuri, țesutul excizat este trimis la laborator pentru examinare sub microscop pentru a determina natura exactă a leziunii și pentru a exclude sau confirma prezența cancerului sau a altor afecțiuni.

Excizia chirurgicală a leziunilor cutanate este o procedură eficientă și sigură atunci când este efectuată de către un medic și poate fi utilizată pentru diagnosticul, tratamentul și prevenirea unor afecțiuni cutanate grave. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament disponibile și despre riscurile și beneficiile asociate cu excizia chirurgicală în cazul specific al leziunii dvs.