Iontoforeza este o procedură medicală utilizată în tratamentul hiperhidrozei, adică a transpirației excesive în anumite zone ale corpului, cum ar fi palmele, axilele sau picioare. Această procedură implică utilizarea unui dispozitiv special care aplică o mică cantitate de curent electric pentru a transporta substanțe medicamentoase în straturile profunde ale pielii.

Pacientul plasează în mod obișnuit zona afectată într-un recipient cu apă, care conține electrozii dispozitivului de iontoforesă. Electrozii sunt conectați la un generator de curent electric, iar soluția medicamentoasă este aplicată pe piele. Curentul electric facilitează mișcarea substanței medicamentoase în piele, ajutând la blocarea receptorilor de transpirație și reducând astfel producția de transpirație.

Substanțele medicamentoase utilizate în tratamentul hiperhidrozei prin iontoforesă pot include clorură de aluminiu, care este un astringent care blochează glandele sudoripare, sau alte substanțe care acționează asupra glandelor sudoripare pentru a reduce producția de transpirație.

Iontoforesa este o opțiune de tratament non-invazivă și relativ sigură pentru hiperhidroză, iar beneficiile pot fi observate în mod obișnuit după câteva ședințe de tratament. Cu toate acestea, este important ca procedura să fie efectuată sub supravegherea unui medic specializat în dermatologie sau medicină estetică și să fie adaptată nevoilor și condițiilor individuale ale pacientului.