Recoltarea secreției vaginale sau uretrale este un procedeu medical în care medicul prelevează o mică cantitate de secreție din vagin sau uretră pentru a fi testată în laborator. Acest tip de recoltare este adesea utilizat în diagnosticul bolilor cu transmitere sexuală (BTS) sau a altor infecții ale tractului genital.

Procedura poate fi realizată fie de către medicul specialist (de exemplu, un dermatolog venereolog sau un ginecolog). De obicei, se folosește un tampon steril sau o sondă subțire pentru a colecta secreția.

Aceste probe sunt apoi trimise în laborator pentru analiză. Testele pot include examinarea microscopică a secreției pentru a detecta prezența bacteriilor, fungilor, paraziților sau a altor microorganisme patogene, precum și efectuarea de culturi bacteriene sau teste moleculare pentru a identifica agenții patogeni specifici și a determina sensibilitatea acestora la antibiotice.

Recoltarea secreției vaginale sau uretrale este un pas important în diagnosticul și tratamentul infecțiilor genitale și este esențială pentru furnizarea unei îngrijiri medicale adecvate și personalizate.